4 sikkerhedstips for brug af palleløftere, sækkevogne og pallevogne

Image result for pallet jack

Udstyr til håndtering af varer, såsom palleløftere, løftevogne, sækkevogne fra Ergolift og pallevogne anvendes dagligt i mange transportopgaver. Men når produkter og materialer skal flyttes, er der stor risiko for personskade og skade på ejendom, hvis udstyret ikke anvendes eller vedligeholdes korrekt. Følgende tip hjælper dig til at sikre, at du håndterer læs korrekt:

 1. Tag dig tid til at gennemgå opgaven

Før du flytter et læs, skal du gennemgå opgaven for at afgøre, hvad der skal flyttes, hvor tungt læsset er, og hvor det skal hen. Spørg dig selv, “Kan jeg klare læsset på egen hånd? Er genstanden stor og omfangsrig eller lille og tung? Vil den blokere mit udsyn? Bed en spotter om at hjælpe dig, hvis du ikke kan se for læsset. Check standen på dit udstyr til håndtering af materialer. Inspicer vognen, håndvognen eller palleløfteren nøje før hver brug. Se efter revner og andre tegn på mulige defekter eller skader. Sørg for, at hjulene fungerer korrekt, og at du har tilstrækkeligt tryk i dækkene. Før du kører med en pallevogn, skal du tjekke bremser, styring, betjening, gafler, løftemekanisme og advarselsudstyr. Underret din overordnede om eventuelle problemer.

 1. Kend dit læs

Hvis du prøver at læsse din vogn med små individuelle genstande eller store ustabile stykker, kan det få læsset til at vælte, hvilket vil resultere i skader eller i et stort svineri. Brug en container til mindre ting og fastgør større ting inden transporten. Sørg desuden for, at læsset er jævnt fordelt. Et toptungt læs kan vælte og skade dig eller andre. Brug en sækkevogn til lette læs og en firhjulet håndvogn til tungere læs. Læs altid de tungeste ting først. Når du bruger en palleløfter, skal du sørge for, at gaflerne er lige midt under læsset for at holde god balance og sikre stabiliteten. Sørg for, at gaflerne er placeret helt inde under pallen. Prøv at holde en frihøjde på ca. 2-3 cm mellem gulvet og pallen. Overhold altid dit udstyrs belastningsevne og overbelast det aldrig.

Ekspert tip: Lad aldrig læsset blive for stort. Prøv at opdele store læs i mindre så vidt muligt, så de er lettere at håndtere. Hvis et læs er for stort, kan du ikke fastgøre det ordentligt. For at reducere risikoen for skade, anbefaler OSHA at begrænse vægten af læs, så den nødvendige skubbekraft er mindre end 25 kg.

 1. Løft på den rigtige måde

Alvorlige rygskader kan være det direkte resultat af ukorrekte løfteteknikker eller af at løfte læs, der er for tunge. Ifølge OSHA, er medarbejdere, der transporterer materialer rundt på en arbejdsplads, i fare for at få rygskader på grund af akavede stillinger og overanstrengelser. Ubehagelige stillinger der omfatter ting som at række bagom kroppen, bøje sig fremad og til siden og vride sig, når man skubber eller trækker materialer, kan føre til muskelbelastning og rygskader. Hjul, der fungerer forkert og ujævnt terræn kan også vanskeliggøre transporten, hvilket resulterer i ryg og skulderforstrækninger. Her er nogle ting at huske:

 • Medarbejderen skal holde hovedet oppe og lade være med at dreje det mere end omkring 30 grader til siden eller vippet mere end ca. 15 grader frem eller tilbage. Når medarbejderen står op, må kroppen ikke bøjes mere end 10-20 grader fra lodret stilling, og rygradens naturlige kurver skal bibeholdes.
 • Transportudstyr skal have hensigtsmæssige håndtag, der er store nok til at hele hånden kan bruge dem.
 • Stabl ikke materialer højere end øjenhøjde.
 • Giv optagningsudstyr, der kan justeres i højden, så læs kan holdes i en højde med et minimum af bøjning i taljen.
 • Brug sækkevogne eller håndvogne med pneumatiske hjul til at transportere materiale over hullet, ujævnt terræn eller trapper.
 1. Brug personligt beskyttelsesudstyr

Det er vigtigt at have alt det nødvendige værktøj og udstyr til at gøre enhver løfte- eller håndteringsopgave både let og sikker. Her er de fornødne hjælpemidler:

 • Læderhandsker: Brug læderhandsker, når du arbejder med store, tunge genstande med skarpe eller ru kanter.
 • Rygbælter: Et rygbælte kan bidrage til at støtte lænden, når man bruger sækkevogne, håndvogne og palleløftere. Sørg for, at du har den rigtige størrelse, og at du har det på nederst på ryggen.
 • Beskyttende fodtøj: Transport af genstande på bestemte steder kan udsætte dig for fodskader på grund af faldende, rullende genstande eller spidse materialer, der kan gennemtrænge sålen. Du kan også få brug for specialdesignet fodtøj, såsom sko med skridsikre såler og støvler med stål i tåen, når der er risiko for at falde på arbejdspladsen.