Sådan optimerer du dit arbejdsområde ergonomisk

Vi tilbringer meget tid med at sidde ved vores skriveborde hver dag, og selv om det måske ikke ser sådan ud, kan det forvolde skader i kroppen. Her ser du, hvordan du laver et sundt, ergonomisk rigtigt arbejdsområde, hvor du kan sidde godt og holde dig fri for skader.

Резултат с изображение за office furniture

Der er måske nogle af jer, der ikke er klar over, hvor hårdt jeres arbejdsområde er for jeres kroppe, mens andre af jer allerede er begyndt at få belastningsskader på grund af et skrivebord, der er forkert sat op. Der er en række forskellige faktorer, der kan forårsage skader (ja, selv ved et skrivebord), og de er måske ikke altid helt nærliggende – hvis du for eksempel sidder og hænger og holder skuldrene anspændt, kan det ikke blot medføre klemte nerver i skuldrene, men det kan endda skade dine håndled. Hvis du ikke har tænkt ret meget over, hvor behageligt dit arbejdsområde er, er det sikkert på høje tid, du giver det en gennemgang ergonomisk set. Her er de vigtigste ting, du bør gennemgå og ændre – både med hensyn til dit kontors møblement og med hensyn til, hvad du foretager dig, når du arbejder.

Резултат с изображение за office furniture

For så vidt angår denne vejledning, vil vi antage, at du bruger et skrivebord, man sidder ved. Hvis du virkelig ønsker at gøre noget ved sagen, har mange mennesker (herunder nogle af Lifehacker redaktørerne) fundet, at stående skriveborde kan være utroligt behagelige i brug, og der er masser af fantastiske gør-det-selv løsninger derude. Hvis du er ude efter de store forandringer, vil jeg anbefale at læse om det også – skønt vi lige nu vil fokusere på det mere traditionelle arbejdsområde, hvor man sidder.

Hvad du skal opnå med dit møblement

Mens du virkelig kunne gå til den og bygge et brugertilpasset ergonomisk skrivebord, er det eneste, du virkelig behøver at gøre, at foretage et par ændringer hvor du arbejder. Her viser vi, hvor alle dine møbler skal placeres og hvorfor.

Din stol

Folk har allerede talt om ergonomiske kontorstole, som Herman Millers vanvittigt dyre Aeron-linje, i årevis, men der er ingen grund til at gå ind og smække en masse penge ned på bordet bare for at sidde godt. I dag kan du få meget billigere ergonomiske stole fra steder som Staples, eller du kan endda opgradere din gamle stol med nogle justeringer, du kan gøre selv. Bemærk, at nogle ting kan gøres selv, mens andre ikke kan. Her er de ting, du skal være sikker på din stol har:

  • En komfortabel hynde: En af de mest grundlæggende og indlysende ting, du har brug for, er et behageligt sted at sidde. En hård stol vil ikke gøre dig nogen gavn. En ordentlig kontorstol med en hynde vil give dig et meget mere komfortabelt sted at sidde. Du tilbringer trods alt flere timer ad gangen i denne stol. Åndbart stof er også alletiders, hvis du kan få det.
  • Armlæn: Dette er igen noget, du sikkert ikke kan gøre selv, men du bør have armlæn på din stol til, når du ikke lige er i gang med at skrive. De skal være lave nok til, at dine skuldre holder sig afslappet og til, at du bøjer albuen i en vinkel på omkring 90 grader.
  • Justerbar siddehøjde: Det er meget nemmere at justere din siddehøjde, end det er at justere højden på dit skrivebord. Du skal kunne justere dit sæde, så lårene er parallelle med gulvet og fødderne er fladt på gulvet. Det er også bedst at have armene i højde med skrivebordet (eller den del af skrivebordet, hvor du har dit tastatur eller din mus).
  • Justerbar ryglænshøjde: Dette er en af de første ting, der mangler i de billigere kontorstole, og det var en af de største fejl, jeg begik med mit eget arrangement derhjemme. Du bør være i stand til at justere din stols ryglæn, ikke blot op og ned, men også i vinklen. Generelt anbefales det, at vinklen skal være ret langt fremefter, så den kan holde din arbejdsstilling rank – jo længere, du lægger ryglænet tilbage, jo mere sandsynligt er det, at du vil side og hænge. Det anbefales også, at ryglænet på din stol har…
  • Lændestøtte: Du har sikkert tit hørt dette udtryk, men det er ikke sikkert, du overhovedet ved, hvad det betyder. Kort sagt buer vores rygge en lille smule indad, hvilket betyder, at ryggene på vores stole ikke bør være direkte lodrette. I stedet bør de understøtte lænden ved at bule lidt fremefter. Billedet til højre illustrerer idéen godt: venstre side er en stol uden lændestøtte, mens billedet til højre har en påsat støtte til 70 kr. Selvfølgelig kunne man lige så godt spænde et sammenrullet håndklæde eller noget lignende på stolen, men du har brug for støtte, hvis du ikke ønsker at få problemer med ryggen.

Mulighed for at dreje og/eller rulle omkring: Det er svært selv at skabe netop denne funktion, men en stol med hjul, og som kan dreje, er faktisk en mere nødvendig egenskab, end du nok umiddelbart ville tro. Når du har brug for at nå tingene på dit skrivebord, kan du belaste kroppen – så muligheden for at forstørre det område, du sagtens kan nå (og for at kunne se uden at vende hovedet) kan gøre underværker.

Du får ikke et sundt arbejdsmiljø ved bare at smække din mus, dit tastatur og din skærm ned på dit skrivebord. Her ser du, hvordan man kan sikre, at alt er sat på sin rette plads.

Placering af musen og tastaturet

Du skal have din mus og dit tastatur til at ligge så tæt på hinanden som muligt, og den alfanumeriske del af tastaturet skal ligge midtfor på skrivebordet. Dette betyder, at du skal være opmærksom på tasterne, ikke på selve tastaturet – de fleste tastaturer er asymmetriske med det numeriske tastatur til højre. I stedet for at sætte det selve tastaturet midt på skrivebordet, skal du holde øje med “B” -tasten. Det er ideelt, hvis den er direkte foran dig og midt på dit skrivebord (eller rettere, midt for, hvor du vil sidde ved dit skrivebord).

Om dit skrivebord har en glidende tastaturbakke eller ej burde ikke være det store problem, siden du både har et justerbart sæde (ikke også?) som du kan afpasse efter tastaturet, og kan justere dine skærme på utallige måder (se nedenfor). Hvis du har en tastaturbakke, skal du sørge for, at din mus ligger på bakken sammen med det, ikke på selve skrivebordet. Det er bedst, hvis dit tastatur og din mus ligger i en højde, hvor brugen af dem vil gøre, at dine albuer er bøjede eller i en vinkel på ca. 90 grader, så du ikke bøjer i håndleddene for at skrive.